Domov

Treking med afriškimi plemeni - Gana

Dan 1 prispeli bomo v Accro, prestolnico Gane. Sledi transfer do hotela ter pozdrav dobrodošlice (v lokalnem Ewe jeziku "Akwabba"). Prvi skupen sprehod po tem megalomanskem mestu, v okviru katerega si bomo ogledali ncionalno gledališče, Kwame NKrumah spominski park (vstopnina 5 eur za doplačilo), tržnico in ogromen trg neodvisnosti. Večerja in nočitev.

Dan 2 se bomo po zajtrku podali v smeri Ashanti prestolnice, Kumasi. V ta namen bomo prešli Akwapim, od koder se razprostira pogled na prestolnico Accro. Med vožnjo bomo opravili krajši postanek v slikoviti vasici Aburi, ogledali si bomo slap Boti ter se spoznali s tehnikami izdelovanja steklenih izdelkov. V poznih popoldanskih urah bomo dosegli Kumasi, v katerem sicer prebiva mistična duša Ashanti ljudstva, hkrati pa je mesto poznano kot največja odprta tržnica v Zahodni Afriki. Večerja in nočitev.

Dan 3 bo namenjen obisku starodavne "obrtniške" vasice Ntunso, ki se nahaja le streljaj od Kumasija. V lokalni skupnosti se bomo seznanili z njihovimi kulturnimi navadami in tradicijo. Ob številnih mitih in legendah, ki jih poznajo le vaški modreci, bomo odkrivali zapleteno zgodovino osrednjega savanskega dela dananšnje Gane. Ob povratku v mesto Kumasi se bomo odpravili v kulturni center, kjer se nahaja muzej kralja Prempeh II. Podoživeli bomo srhljivo pripoved o tisočih ashanti vojakih, ki so v prepričanju, da so Britanci ukradli "sveto prečko", ob zvokih bobnov odšli na samomorilsko vojaško operacijo zoper britansko vojsko, samo da se povrne čast "sveti pručki".

Dan 4 se bomo podali v "severne", tradicionalne predele Gane, ki v času kolonializma ni bil del izobraževalnega procesa kolonialnih britanskih oblasti. Sprva se bomo ustavili v vasici Techiman, kjer prebivajo svete opice Boebeng-Fiema. Popoldan bomo preživeli v skupnosti, sicer domovanje črnih in belih colobus ter Mona. Odpravili se bomo na krajši treking, kjer se nam bo po gozdnih stezah pridružil izkušeni lokalni vodniki in nas seznanili o vzrokih "svetost" opic. Večerja in nočitev v parku.

Dan 5 nas po obilnem zajtrku čaka pot v smeri nacionalnega parka Mole, ki je najbolj obiskan, opremljen in največji nacionalni park v Gani. Ob prihodu se bomo prepustili pristnim zaznavam afriške divjine, skorajda zanesljivo nas bodo pričakale lokalne opice, v daljavi ob jezeru pa bodo oči prvič zazrle ogromne afriške slone. Osvežitev v hotelskem bazenu, nakar sledi večerja ter nočitev v zelo prijetnem hotelu, od koder se razprostira pogled na dobršen del parka.

Dan 6 zgodnji zajtrk in pohod znotraj nacionalnega parka, ob tem pa nas bodo spremjali oboroženi lokalni vodniki. Na varni razdalji bomo opazovali življenje afriških slonov, antilop ter raznolike palete ptic. Ob majhnem jezeru se pogosto zadržujejo majhni afriški krokodili, do katerih pa zaradi varnosti ni mogoče dostopiti. Triurni treking znotraj domovanja številnih afriških živali bo minil zelo hitro in čas bo odhoda do vasice Larabanga, kjer se nahaja znamenita "blatna" mošeja (sudanski stil gradnje) iz 14. stoletja. Pozno popoldan se vrnemo v nacionalni park Mole, kjer nas pričaka bazen in večerja. Nočitev.

Dan 7 po zajtrku se bomo odpravili v smeri vasice Wechiau, kjer se nahaja rezervat podvodnih konj, sier ene izmed najnevarnejših živali na svetu (predvsem zaradi dejstva, da o njih vemo zelo malo). V rezervatu bomo preživeli prijetno popoldan in predvsem večer, saj se bomo, po krajšem trekingu, ob prijetnih zvokih tradicionalne glasbe in pogledih na kristalno zvezdnato afriško nebo prepustili pristnim občutkom in načinu življenja tamkajšnje skupnosti. Večerja in nočitev v tradicionalnih afriških "kolibah".

Dan 8 nas bo prebudil v pričakovanju safarija po reki v tradicionalnih, udolbenih kanujih (po reki Črna Volta), s katerih bomo spoznavali vsakdanje življenje podvodnih konj. Zanimivo bo opazovati predvsem tehniko krmiljenja in pogajanja teh kanujev, ki mnogokrat spominja na veslanje blejskih lastnikov čolnov. Popoldan se vrnemo v vasico in se poslovimo od naših novih prijateljev (priporočljivo je kakšno majhno darilo, predvsem pisala). Pot nadaljujemo v smeri vasice Bolgatanga, ki se nahaja v Zgornjem Vzhodnem delu Gane, vmes pa se ustavimo še v mestu Wa za kratek prigrizek. Ta del Gane je pravzaprav najmanj razvit, kar je izrazito vidno v očeh domačinov, vendar pa je zaradi svoje lege izredno zanimiv (predvsem pot, ki nas bo ponesla okoli nacionalnega parka Mole).

Dan 9 zjutraj se bomo odpravili v famozno vasico Sirigu, kjer domačini svoje tradicionalne domove okrasijo z barvno mistiko tradicionalizma. Spoznali bomo skrivnost in zgodovino barvanja hišk, prav tako pa se bomo podali na vaško tržnico ter občudovali ročno pridelane in izdelane stvaritve. Po kosilu se bomo povzpeli na hrib Tongo, kjer prebiva pleme Talensi (eden izmed vrhuncev potovanja po Gani) ter nadaljevali pohod do znamenitih votlin in jam Oracle. Spoznali bomo vaško življenje, hkrati pa nas bo pozdravil poglavar ki premore kar 17 žena. PRijetno druženje in odkrivanje pristnege ganskega podeželja.

Dan 10 popeljali se bomo v mesto Tamale, prestolnico severne Gane. Po namestitvi v hotelu se bomo podali na odkrivanje fascinatne mestne tržnice, kjer bomo spremljali delo tradicionalnih tkalcev. Po kosilu si ogledamo še Nacionalni kulturni center, nekaj časa bomo namenili sprehodu po mestu, sicer pa bo ta dan namenjen relaksaciji in počitku. Večerja in nočitev.

Dan 11 po zajtrku se bomo odpravili v smeri ashanti prestolnice Kumas. Med potjo se bomo ustavili ob znamenitem Kintampo slapu, kjer bo možnost osvežilne prho z naravno vodo, navdušila nas bo pristna tropsko-savanska vegetacija, hkrati pa bo to krasen prostor za piknik. Popoldan prispemo v Kumasi, večerja in nočitev.

Dan 12 jutro bo namenjeno odkrivanju odprte tržnice v Kumasiju. Imeli bomo možnost preizkušat naše pogajalske sposobnosti za nakup spominkov, hkrati pa bomo spoznavali vsakdanje življenje prodajalcev. Pot nadaljujemo v smeri mesta Cape Coast, vendar se bomo sprva ustavili v vsici Obuasi, kjer si bomo ogledali rudnik zlata. Popoldne bomo prispeli v obmorsko mesto Cape Coast in se odpravili na raziskovanje tamkašnjega gradu, ki je danes pod zaščito UNESCO. V gradu se je pisala "suženjska" zgodovina Zahodne Afrike. Neprijetni, a hkrati osvobajajoči občutki.

Dan 13 po zajtrku se bomo podali v znamenit nacionalni park Kakum, kjer se nahaja fascinaten "canopy walkway". S ptičje perspektive si bomo ogledali tropski gozd, ki premore 40 živlaskih vrst in 300 vrst ptic. Obiskali bomo farmo kokosa, plantaž palmovih nasadov in tradicionalne pridelovalce palmovih vin, nakar se bomo predali užitkom pristne kulinarike v restavraciji ob jezeru, kjer prav tako domujejo afriški krokodili. Popoldne se bomo odpravili še v vasico Elmina, ki premore kolonialni grad, ribjo tržnico ter obrambne trdnjave

Dan 14 prihod v prestolnico Gane, sprehod po mestu in polet v smeri Evropi.

STOPNJA TEŽAVNOSTI 2

ODHOD 9. oktober 2010

CENA 2.299 EUR

V ceni: transfer do letališca v Evropi, letalski prevoz in letališke pristojbine, polni penzion na destinaciji, vodenje in spremstvo, organizacijo, vstopnine (razen napitnin), prevoz na destinaciji, slovensko spremstvo, lokalniki vodniki, namestitev

V ceni ni: vstopna viza in cepljenje

Za vse ljubitelje peščenih Atlantskih plaž pa smo pripravili še tri dnevni oddih v vasici Busua, kjer se na vsakem koraku kažejo prispodobe pravljične pokrajine. Doplačilo za tridnevno bivanje na plaži ter individualni prevoz do letališče Accra znaša 200 eur (vključena zajtrk in večerja in slovensko spremstvo).