Zakaj na otok Sao Tome?

Zakaj na otok Sao Tome?
3 January, 2021

Otoček sredi Gvinejskega zaliva je pravzaprav potovanje v pristnost, drugačnost in nasmejanost. Zelo težko je razložiti kaj je tako posebnega na tem otoku, nenazadnje je prisotna v našem pojmovanju velika revščina, ampak nasmeha in zadovoljstva se ne da izbrisati iz njihovega vsakdana.
Seveda nas pričaka izjemna naravna kulisa, za katero skrbi mogočen pragoz in najvišji vrh Pico Tome, kateri kraljuje celotnemu gvinejskemu zalivu. Pa vendar ima otoček neko magijo navdušenja, saj nas popelje v neke druge, srečnejše čase, ko se nismo prerekali o vsaki stvari, ko smo razumeli in spoštovali vrednote, ko računalnik še ni bil del našega vsakdana. Otok Sao Tome seveda premore izjemne peščene plaže, modrino Atlantika v objemu gvinejskega zaliva, nepregledno množico kokosa (tudi sprehodimo se po gozdu kokosa), izjemne morske specialitete in nenazdanje najbližjo točko ekvatorja. Pa vendar največji pečat našemu potovanju dajo ljudje, kolibaste vasice in premnogokrat prvi stik z belci nagajivih majhnih deklic. Pojma revščina ne poznajo in zdi se, da nam ne zavidajo življenja. Vsaj v tem trenutku še ne. Morebiti čez leta, ko bo stik z "bogatimi turisti" mnogo večji. Sedaj nas le peščica turistov obiskuje ta izjemen otok in prav zanimivo je srečevati iste obraze na različnih koncih otoka. Svojstven pojem izjemnosti tega potovanja so otroci, bodisi na ulici bodisi v učilnicah, ki nam zmeraj znova pričarajo otoški in afriško melodični karakter teh ljudi, ki jim podarjeno pisalo nariše največji nasemh na obraz.


Obisk tržnice v nekoč bogati prestolnici je svojstven užitek, saj te premamijo pogledi na številne okuse, ki čakajo njihovo odkritje. Banane, kokos, papaje, mango, saldkorni trs, sadež kakav, nepregledna množica raznolikih in nepoznanih stvari, premnogo začimb,....v majhnem prostoru lokalne tržnice ni prostora za vse, zatorej le streljal vstran pridna gospa prodaja sveže pobrano sadje.
Tudi lokalna hrana je izvrstna. Kar zjutraj ujamejo, nam pridne lokalne roke popoldan pripravijo. Brez skrbi, tudi pizzo imajo :)


Na otoku, kar je precej zanimivo, prebivajo tudi majhne črne kobre, ki jih na žalost le redko zaslediš. Še največji pečat živalskemu svetu dajejo lokalne opice (vrsta makaki), ki se v zgodnjih jutranjih urah igrajo med stebli mangrove. Seveda jih pričakamo, fotkami in se navdušujemo njihovemu kraljestvu.


Kaj pa kulturni šok. Je prisoten, zlasti prve dni, ko se navajaš na novo 10-dnevno realnost. Pa vendar, nasmehi in nepredstavljvo zadovoljstvo nad majhnimi stvarmi prekaša vsak občutek krivde.
Otok Sao Tom je zagotovo otok, ki vas ne bo pustil ravnodušne. Je otok, ki zagotovo pričara drugačnost. In je otok izjemne raznolikosti.
Razen potovanja po otoku, ponujamo vzpon na najvišji vrh, ki se dviga blizu 2000 metrski znamki. Gre za dvodnevni treking v "jungli", ki ti daje veliko časa za razmislek. Čarobni gozd v primežu tropskih meglenih kapljic daje občutek neprehodnosti, ampak lokalni vodniki poskrbijo za nas. In prav neverjeten je občutek ob gledanju zvezd in srkanju kozarčka vinčka na jasi pod vrhom,  medtem v bližnji daljavi lesketa ogenj.
Add Comment

You must login to add a comment. If you do not have an account, you may register for one. Registration is free!