Jordanija

Jordanija

  • Stopnja potovanja: Stopnja treking 2
  • Število prostih mest: 9

  • 1,299.00€

  • E 1,299.00€

Preplet številnih kultur in ljudstev je pustil neizmeren pečat v Jordaniji, kar se zrcali na vsakem koraku. Izjemne naravne stvaritve, od puščav do mogočne reke Jordan, ki je tisočletje zagotavljala življenje v tem delu sveta. 


Zakaj z nami v Jordanijo?

  • majhne skupine do 14 potnikov in s tem izredna prilagodljivost,
  • ker v tednu zajamemo vse glavne znamenitosti, pa hkrati si pustimo čas za odkrivanje biserov (malček prikritih),
  • ker nas Jordanija navdušuje na vsakem koraku,
  • ker si vzamemo čas tudi za reko Jordan,
  • ker je program super kombinacija hoje in odkrivanje bogate zgodovine.


Potovanje po Jordaniji je potovanje v različna zgodovinska obdobja, ki so tesno povezana z mogočnimi naravnimi stvaritvami. Odkrivali bomo vihrav Aman, se podali na vzhod, kjer so rimljani odkrili kamnino bogato z železom (izjemno zanimivo) in vrelce vode, obiskali dolino Dana in svetovno znano Petro ter se z lokalci popeljali po Wadi Rumu. Zvečer krajši sprehod v objemu mogočnega zvezdnatega neba. Obiščemo in se okopamo seveda tudi v mrtvem morju...veliko nas čaka.


Treking so tehnično ensotavni, v zimskem času vročinskih težav ne pričakujemo - vsekakor pa bomo zavili s poti in odkrivali lokalno pristnost. Zato so pohodniški čevlji kar obvezni.

NEVARNE (strupene) ŽIVALI: NE

CEPLJENJA (obvezna): NE


Kaj potrebujem s seboj?


Za treking potovanje po Jordaniji potrebujete pohodne čevlje, pokrivalo za glavo, sončno kremo, pohodne palice (zelo priporočamo), dnevni nahrbtnik, sončna očala in windstoper. 


Covid 19: po zdajšnjih podatkih bo potreben negativen PCR test, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur, potrdilo o prebolelosti virusa ali potrdilo o cepljenju.


Kaj pričakovati na potovanju po Jordaniji?

Jordanija je izjemno varna država nasmejanih ljudi.  Prevladujoča religija je Islam in je potrebna kulturna prilagoditev, ki pa dejansko ne vpliva na samo potovanje. Fantastična hrana, izjemni razgledi in predvsem bogata zgodovina. 

Program potovanja
1. dan Zbor potnikov v Ljubljani in vožnja do bližnjega evropskega letališča, od koder poletimo v smeri prestolnice Amman. Ureditev carinskih formalnosti, prevzamemo kombi in že smo na poti proti mrtvemu morju (čaka nas dolga vožnja). Nočitev.
2. dan Dan preživeti na področju najnižje točke na svetu je svojstveno doživetje, ki ga obogatimo z lebdenjem v mrtvem morju ter obiskom Main’hot springs. Mount Nebo in Madabe..
3. dan Po zgodnjem zajtrku nadaljujemo naše odkrivanje Jordanije v smeri neizmerno bogate doline ob reki Jordan, ki že tisočletja zagotavlja hrano različnim civilizacijam. Gremo v tsiti del Jordanije, ki ga turisti praviloma spregledajo. Po lokalnih cestah in v objemu podeželske pristnosti se pripeljemo do mogočnega gradu Ajlun, ki je bila stoletje trdnjava islamskega sveta. dvomno skriva v živahnem popolansko večernem življenju, kjer v kaosu vsakdanjega življenja občutiš tipični arabski utrip.
4. dan To jutro nas čaka izlet do znamenitega starodavnega mesteca Jerash, kjer so nazadnje rimljani pustili del svoje zgodovine. Opoldan nadaljujemo pot v smeri Al Azraq, kjer nas najprej čaka obisk nekadnjega “hotela” na znameniti trgovski poti, ustavimo se v majhni kapelici pod zaščito UNESCO, kjer nas bodo sredi puščave navdušili starodavne freske in za zaključek še sprehod na hrib sredi puščavske pustinje, kjer bomo ugotovili, zakaj je bilo to področje tako pomembno v vsakem obdobju človekovega življenja. Navdušeni boste. Opoldan se vračamo v smeri Amana in nadaljujemo pot do Dane
5. dan Izjemna vasica Dana ponuja izjemen treking po istoimenskem kanjonu (vstopnina 10 Eur). Podamo se na trekking v mogočni kanjon (izjemni razgledi), kjer se bomo srečali z Beduini in njihovim vsakdanjim življenjem. Nepozabna izkušnja. Popoldan vožnja do Petre, namestitev. Čas trekinga: 4-5 ur, vzpon: 600 metrov, spust: 600 metrov
6. dan Izjemna Petra navduši. Sprva sprehod po mogočnem kanjonu, nakar zagledamo znamenito “zakladnico” in kmalu se umaknemo od tisočerih turistov na bližnji vrh darovanja, od koder se odpre pogeld na celotnmo dolino. Nepozabno. Kmalu sedimo na čaju pri Beduinu in že nas navdušujejo raznobarvne kamnine na bližnjih stenah, odkrivanje nepregledne množice hišk in soban…in nenazdanje prihod v rimski del petrine zgodbe. Nazaj grede se ustavimo ob amfiteatru in ponovno zaobidemo turiste, saj si želimo zakladnico ogledati tudi iz vrha. Čas hoje: 6 ur, vzpon: 500 metrov, spust: 500 metrov
7. dan Noč smo preživeli v mogočni puščavi Wadi Rum. Najbolj pogumni se bomo s svojimi spalnimi vrečami odpravili do bližnje sipine, pripravili ogenj in v strogi izoliranosti občudovali nepregledno množico zvezd (predvideno je spanje pri Beduinih). Po pravem beduinskem zajtrku nas čaka 4 urni ogled mogočne puščave, vključujoč mali in velik most, kanjon, hišo Lawrenca, ipd. Vrnem ose do parkiranih vozil in vbožnja do vstopa v nacionalni park, kjer se bohotijo mogočni 7 “pillars of Wisdom”. Za vse, ki si želite še več Wadi rum puščave – gremo še na 4 urni trekking okoli mogočnega skalovja, po kanjonu in z izjemnimi pogledi na “bel del Wadi Rum”. V kolikor ne boste imeli volje hoditi, nas boste počakali v vstopni točki nacionalnega parka z kavo, čajem ali osvežilno pijačo v rokah. Pozno popoldan nadaljujemo vožnjo do Aqabe. Namestitev. Čas hoje: 3 ur, vzpon: 550 metrov, spust: 550 metrov
8. dan Takoj po zajtrku vožnja do bližnje plaže (vstopnina 30 EUR), kjer se predamo lepotam koralnega grebena, čofotamo v toplem rdečem morju in si privoščimo koktajl ali dva. Zgodaj popoldan se poslovimo od Aqabe, saj nas čaka vožnja do letališča in let do bližnjega letališča.
Doplačila
Kaj je v ceni? letalski prevoz, letališke takse in pristojnosti, prevoz na destinaciji po program, namestitev in 3* ali več (razen v Wadi RUMu) na bazi nočitev z zajtrkom, 1 x spanje v šotorih (Wadi Rum) na bazi nočitev z zajtrkom in večerjo, slovensko vodenje/spremstvo
Kaj ni v ceni? prevoz z/na bližnje letališče (doplačilo po želji 25-45 EUR/os/smer - odvisno od oddaljenosti letališča), vsi nakupi osebne narave, vsi obroki izven programa, pijača, napitnina. Viza za Jordanijo (Jordan Pass), morebitna vstopnina za kopanje v Mrtvem morju, morebitna vstopnina za kopanje v Rdečem morju.
Doplačilo za enoposteljno sobo
Enoposteljna soba: Doplačilo za enoposteljno sobo znaša 250 EUR
Opozorila
Pred potovanjem nujno preberite: Obvezno doplačilo Jordanski Pass (vključuje vizo in vstopnino v Jerrash, Wadi Rum, Petro in Aljun): 100 EUR

Ključne besede: Treking, pohodnistvo, Jordanija