Ferski otoki

Ferski otoki

 • Stanje prijav: Zagotovljeno
 • Stopnja potovanja: Stopnja treking 2-3
 • Število prostih mest: 8

 • 2,449.00€

 • E 2,449.00€

Fersko otočje je nedvomno eno izmed najskrivnostnejših področij v Evropi. Preplet izjemne narave v primežu brutalnosti Atlantskega oceana in otoška pristnost, kot odsev stoletne odmaknjenosti. Zakaj na Ferske otoke? Ker mati narava ni varčevala s svojimi biseri, ko je oblikovala to otočje. Slikovita obala raznolikih klifov, jezera in potočki, ki ustvarjajo mogočne slapove, fjordi in zalivčki, razgledi ter neverjetna paleta zelenih barvnih palet, ki pokrivajo hribčke in vrhove.


Zakaj z nami na Ferske otoke?

 • izjemno skrivnostno evropsko otočje,
 • nepozabna narava,
 • brez trušča turistov,
 • otoška tradicija in drugačnost,
 • ker obiščemo 6 otokov z vključno najjužnejšem
 • ker obiščemo skoraj vse kar se obiskati da
 • majhne skupine do 8 potnikov,
 • zaradi odmaknjenosti, zelo varna destinacija.


Treking potovanje po Ferskih otokih je namenjeno pristnim ljubiteljem narave, ki si želijo doživeti severno otoško pristnost, preden jo bo množičen turizem odkril. Obiskali in prehodili bomo najlepše predele arhipelaga, prevozili številne mostove in otočke osrednjega dela, se predali kulinaričnim specialitetam v Torshvanu. Na poti nas bodo spremljali pašniki nepregledne množice koz in ovac nad katerimi budno stremijo domačini s svojimi ubogljivimi kužki. Pot nas bo popeljala tudi do odmaknjenih vasic, kjer se prepletata sodoben način življenja z tradicijo. Izjemni Ferski otoki čakajo na vas.

Treking poti potekajo po vzorno urejenih poteh, občasno tudi po kozjih stezicah. Tehnično popolnoma nezahteven treking. Potovanje zagotovo primerno za vse, tudi rekreativne pohodnike.

CEPLJENJA (obvezna): NE

NEVARNE (strupene) ŽIVALI: NE

Kdo vas bo spremljal: Klemen Vovšek


Kaj potrebujem s seboj za treking po Ferskih otokih?

ZA TREKING POTOVANJE PO FERSKIH OTOKIH POTREBUJETE POHODNE ČEVLJE, POKRIVALO ZA GLAVO IN SONČNO KREMO, POHODNE PALICE (ZELO PRIPOROČLJIVO), DNEVNI NAHRBTNIK, SONČNA OČALA TER WINDSTOPER (VETROVKO) IN PALERINO (DEŽNIK).


Kaj pričakovati od potovanja?

Na Ferske otoke se potuje zaradi narave in tradicije, klifov in otočkov, flrore in favne in nenazadnje za namakanje v Atlantiku (slednje za najbolj pogumne). Večina dnevnih poti predstavlja lahkotno treking doživetje, brez pretirane višinske razlike, a z izjemnimi pogledi in razgledi. Nekako je občutek popolne drugačnosti, odtujenosti in hkrati izjemnosti. Brez strahu, ta treking boste zmogli. Razen trekinga odkrivamo tradicijo, običaje, vaško življenje...idealen preplet treking in potovanja.
Program potovanja
1. dan Zbor potnikov in transfer do bližnjega letališča, od koder bomo poleteli na Ferske otoke. Ureditev carinskih formalnosti in transfer do namestitve ter postopek aklimatizacije prijetnim pomladanskim temperaturam. V večernih urah prosto za obisk lokalnih restavracij, ki kar prekipevajo od sveže pripravljenih jedi. Nočitev.
2. dan Prvi treking je pred vrati. Ker se Ferski otoki ne morejo ravno pohvaliti po alpskih nadmorskih višinah, so trekingi (pohodi) praviloma opredeljeni kot enostavni. Današnji treking nas bo popeljal do ene izmed najbolj izoliranih vasic na Ferskih otokih, saj je do nedavnega edina pot v civilizacijo za domačine bila ravno ta, po kateri se bomo sprehajali. Na poti nas bodo spremljali klifi, slapovi in čudoviti razgledi na skalnato obalo obdelano s strani umikajočih se ledenikov. Popoldan pa v kolikor bomo še pri moči ogled jezera ki se navidezno zliva v morje .. prava fatamorgana .. čas hoje: 3h, opcijsko še 2,5h zraven (ogled jezera znaša 200 DKK) Višinska razlika: 300m
3. dan Že drugi dan na teh izjemnih otokih. Čas je, da spoznamo kulturo Ferskih otokov in njihov način življenja. Tako nas bo pot ponesla od Torshawna do majhne vasice Kirkjubour. Lepa pot ki preči zalive prvih naseljenih območji sodobne zgodovine ferskih otokov. Sprehodili se bomo tudi mimo kamnitega stola govorcev, ki ga domačini že 120 let uporabljajo kot sredstvo političnega odločanja in javnih razprav, Popoldan ogled glavnega mesta Torshawn, ki je pravo malo vikingško središče.
4. dan Ta dan nas čaka klasika pohodništva po ferskih otokih. Sprehod od obale do obale preko rualne pokrajine notranjosti otoka Streymoy do mini pristaniškega mesteca Vestmanna. Čudovita pot pravih ferskih razsežnosti. Popoldan še skok v vasico Saksun ki očara s svojo pravljično podobo - kakor da bi stopili v drug svet. (opcijsko sprehod po čudoviti peščeni dolini do obale 75 DKK) Čas hoje 4h Višinska razlika 500m
5. dan Ponovno raziskujemo Ferske otoke. Danes nas čaka nov otok - Eysturoy in prekrasen vzpon na vrh klifa nad obalo zaliva in vasice Fuglafjørður. Čudoviti razgledi in mogočen klif pod nami nas vedno očara in pokaže razsežnosti, ki jih mati narava brez večjih težav obelodani širom sveta. Popoldan še skok v prelepo vasico Gjov na čisti sever otoka, kjer se je čas ustavil in kjer tistih nekaj hiš vstraja v popolni osmi in miru. Bi si upali živeti takole ? Sprehodili se bomo po še enem klifu po robu severnega dela in nato nazaj v naš začasen dom. Čas hoje 4h Višinska razlika 400m
6. dan Šesti dan je dan za raziskovanje najjužnejšega otoka - Suduroy, kamor lahko pridemo samo z trajektom. Otok je bil eden prvih poseljenih otokov v "novejši" zgodovini saj so ga dokumentirano poselili vikingi in umikajoči se Angli in Pikti iz današneja britanskega otočja že v 7. stoletju našega štetja. Tukaj nas čaka en majhen treking na zahodu ter raziskovanje tega zelo zanimivega otočka. Tudi kakšna lokalna tortica nam ne uide. Vračamo se pozno popoldan. Čas hoje 2h Višinska razlika 200m
7. dan Še zadnji treking na Ferskih otokih. Ostali so nam še najbolj severno vzhodni otoki in ravno tja se tudi podajamo. obiskali bomo otok Vidoy in Bordoy, še prej pa se bomo ustavili v drugem največjem mestu Ferskih otokov - Klaksviku. Tukaj se bomo podali na prelep sprehod nad samo mesto od koder bomo občudovali še ostale otočke, nato pa se podali na impozanten vrh najbolj severne točke Ferskih otokov ter se tako najbolj približali severnemu polu. Ker je lahko ta vrh malo vetroven bomo naš vzpon prilagajali vremenu. Prekrasen dan bomo zaključili z večerjo v Klaksviku. Čas hoje: 3-5h Višinska razlika: 300-800m
8. dan In tako se je končala naša pravljica raziskovanja Ferskih otokov. Čaka nas samo še let proti domu in transfer do Ljubljane. Polni vtisov in navdušenja prihajamo domov.
Doplačila
Kaj je v ceni? letalski prevoz in takse, transfer na destinaciji po programu, namestitev v apartmajski hiši/stanovanjih/univerzitenem domu ali v hotelu 2/3*** ali več, zajtrk (si ga pripravimo sami - razen če smo nastanjeni v hotelu/univerzitetnih domovih) slovensko vodenje in notranji transferji, trajekt
Kaj ni v ceni? prevoz z/na letališče (30-45 EUR/os/smer ali manj odvisno od letališča), vse nakupe osebne narave, pijačo (ustekleničeno vodo), vstopnine na slap Bøsdalafossur in dolino Saksun in druge storitve, ki niso predvidene v programu.
Doplačilo za enoposteljno sobo
Enoposteljna soba: Doplačilo za enoposteljno sobo 400 EUR. Zaradi izjemo majhne ponudbe namestitev se lahko zgodi, da storitev enoposteljne sobe na tej destinaciji ne bo mogoča oziroma bo predmet posebnega obračunavanja. Prosimo, da se o tem predhodno dogovorite z pisarno Vivatreking.
Opozorila
Pred potovanjem nujno preberite: POMEMBNO: v času bivanja spimo; - ali v apartmajski hiši višje kategorije v dvoposteljnih sobah in z 2-3 kopalnicami za 9 ljudi! Zajtrk je v ceni – dnevno se gre v trgovino, kjer se nakupi zajtrk in le-ta se kasneje pripravlja sproti - ali v hotelu v dvopostelnjih sobah - ali v apartmajskem kompleksu - univerzitetnih domovih višjega razreda V vseh primerih je zajtrk v ceni in znotraj namestitvenega kompleksa.

Ključne besede: Ferski otoki, treking, pohodništvo