Treking Pantelleria in Palermo

Treking Pantelleria in Palermo

  • Stopnja potovanja: Stopnja treking 2
  • Število prostih mest: 8

  • 1,449.00€

  • E 1,449.00€


Prekrasen otok, ki je hkrati ena od najbolj južnih točk Evrope, saj se nahaja samo 60 km od Tunizijske obale, in ki je znan predvsem po svoji vulkanski aktivnosti, lepih plažah in prekrasnih treking poteh. Na otoku bomo srečali vroče gejzire, topla jezera, vulkanske razpoke, prijazne ljudi in predvsem malo turistov, ki se na ta oddaljen otok podajo le redko.


Zakaj z nami na Pantellerio ?

  • prekrasne pohodniške poti
  • Majhne skupine do 8 oseb
  • število sončnih ur je eno najvišjih v sredozemlju
  • odkrivanje zanimivih vulkanskih formacij in vulkanskih aktivnosti
  • združene ležerne in aktivne počitnice


Na trekingu se bomo podali predvsem po notranjosti otoka, kjer ležijo glavne znamenitosti ter se povzpeli na najvišji vrh otoka Montagna Grande (836) od koder v lepem vremenu vidimo celo Tunizijo. Seveda ne bo manjkalo sproščanja na peščenih in neokrnjenih plažah. Vozili se bomo skupaj v 9 sedežnem vozilu in prečesali ves otok podolgem in počez, kar seveda ne bo tako težko saj gre za manjši otok (83m2)


Za otok velja, da ima eno najdaljših poselitev v zgodovini človeštva in je bil meddrugim od nekdaj pribežačlišče tistih, ki so si želeli bolj odmaknjeno življenje in seveda politično velika strateška točka, zato je na otoku vedno bila prisotna vojska takratnega lastnika, in tako je bil otok relativno varen pred prirati in roparji.


Na otoku bomo preživeli prekrasnih 7 dni, predzadni dan pa se bomo podali še v Palermo, kjer si bomo ogledali to večno in glavno mesto Sicilije, polno znamenitosti in južnjaškega utripa.

Treking poti potekajo po urejenih poteh. Tehnično poti niso zahtevne, je pa potrebna normalna mera telesne pripravljenosti.


NEVARNE (strupene) ŽIVALI: NE

CEPLJENJA (obvezna): NE

Vodnik: Klemen Vovšek


Covid 19: Pantelleria spada pod Italijo, tako da veljajo enaki predpisi, kakor za vstop v Italijo. Trenutno je Italija odpravila vse vstopne pogoje v zvezi s Covidom -19. 


Kaj potrebujem s seboj na treking po Pantellerii?

Potrebujete nizke pohodne čevlje (gojzarji niso potrebni), kopalke, pokrivalo za glavo in sončno kremo, pohodne palice so priporočljive, dnevni nahrbrnik in vetrovko. Lahko seveda tudi dežuje tako da priporočamo opremo za dež.

Temperature zraka v mesecu marcu in aprilu so okoli 15-17°C, v mesecu septembru in oktobru pa 19 -21°C.


Kaj lahko pričakujem?

Prelep osem dnevni odklop v Sredeozemlje, med sredozemeljsko vegetacijo in mediteransko ležernost, poln zanimivih presenečenj, južnjaških mest, vulkanskih aktivnosti, dobre mediteranske hrane in neokrnjene narave.

Program potovanja
1. dan Zbor potnikov v jutranjih urah in vožnja do bližnjega mednarodnega letališča, od koder bomo poleteli na Pantellerio. Letimo z enim prestopanjem. Prihod na otok v popoldanskih urah. Večerja in namestitev. Let traja približno 4 ure neto.
2. dan Čas je za odkrivanje otoka kar bomo začeli z znamenitim Venerinim jezerom oziroma Venerinim zrcalom kot ga poimenujejo. Jezero leži na mestu nekdanjega kraterja in ga napajajo tako topli vrelci kot same padavine. Sloves zdravilnega jezera je pridobil zaradi vulkanskih aktivnosti pod jezerom samim ter mineralnim blatom, s katerim se mažejo že tisočletja. Okoli jezera potekajo krajše treking poti, po katerih lahko občudujemo pokrajino in jezero iz različnih kotov. Popoldan prosto. Čas hoje: 2-3h
3. dan Naslednji dan bomo raziskovali južni del otoka in raziskovali južno obalo vse do t.i. Balata dei Turchi, mesto kjer so v 8. stoletju pristali Arabci, 700 let kasneje pa še Turki. Mesto je precej spektakularno saj se dviga ogromna pečina za katero so izvajali izkrcavanje. Fantastičen prizor. Na poti nas bo spremljala mediteranska vegetacija ter divji citrusi, oljke in ostale sredozemske prijateljice. Čas hoje 3h
4. dan Naš četrti dan se bomo podali po prekrasni obmorski poti ogledali eno najlepših razglednih točk na severo- zahodni strani otoka Punta Spadillo, ki slovi po svoji raznoliki obliki, vulkanskih jezerih kot je jezero Ondine in prečkali tako imenovano Cala Cinque Denti ali pot petih zob, kjer je lava tekla v morje in formirala majhne bazene v katerih se nahaja kristalno čista voda. Na poti nas bo srečal tudi majhen arheološko-geološki muzej. Čas hoje: 3h
5. dan Ta dan bo namenjen osvajanju najvišje točke otoka, od koder razgledi vzamejo sapo in nam omogočajo občudovanje afriške obale. Pot poteka po prekrasni poti mimo divjega gozda vse do kamnitega vrha. Čas hoje: 4h 450m višinske razlike
6. dan Zadnji dan na otoku bo namenjen raziskovanju geoloških značilnosti otoka, saj je otok tektonsko še vedno precej dejaven. Sprehodili se bomo do tako imenovanih naravnih savn, oziroma razpok kjer uhajajo vroči plini in para, raznih jam in značilnega vulkanskega kamenja. Prava paša za oči. Čas hoje 3-4h Višinska razlika: 300m
7. dan Predzadnji dan bomo zapustili prekrasen otok in se podali še na kratko turistično raziskovanje Palerma, glavnega mesta Sicilije. Palermo, ki pod različnimi imeni kraljuje že več kot 3000 let nam bo pričaral pravi mediteranski utrip in kjer boste začutili pravo južnjaško mentaliteto na vsakem koraku. Sledil bo ogled glavnih znamenitosti in prosti čas za samostojno raziskovanje tega bisera mediterana. Večerja in hotel.
8. dan Zadnji dan, polni vtisov in navdušenja, bo namenjen potovanju v domovino. V kolikor nam bo dopuščal čas bomo skočili še na kakšno kavico v samem Palermu zagotovo pa nekje na poti domov.
Doplačila
Kaj je v ceni? Letalski prevoz iz bližnjega evropskega letališča do Pantellerie, prevozi po otoku, nastanitev z zajtrkom v hotelu/apartmajski hiši 2/3*, vsi izleti po programu, slovensko vodenje in spremstvo ter vse cestne dajatve.
Kaj ni v ceni? Prevoz do letališča iz Ljubljane (med 20-40€/smer/os - odvisno od razdalje do letališča), vsi nakupi osebne narave, pijača (ustekleničena voda), hrana, večerje, kosila in druge storitve, ki niso predvidene v programu.
Doplačilo za enoposteljno sobo
Enoposteljna soba: Doplačilo za enoposteljno sobo znaša 250eur.