Jordanija

Jordanija

  • Stopnja potovanja: Stopnja treking 2
  • Število prostih mest: 9

  • 1,399.00€

  • E 1,399.00€

Preplet številnih kultur in ljudstev je pustil neizmeren pečat v Jordaniji, kar se zrcali na vsakem koraku. Izjemne naravne stvaritve, od puščav do mogočne reke Jordan, ki je tisočletje zagotavljala življenje v tem delu sveta. 


Zakaj z nami v Jordanijo?

  • majhne skupine od 7 do 13 potnikov in s tem izredna prilagodljivost,
  • ker v tednu zajamemo vse glavne znamenitosti, pa hkrati si pustimo čas za odkrivanje biserov (malček prikritih),
  • ker nas Jordanija navdušuje na vsakem koraku,
  • ker si vzamemo čas tudi za reko Jordan,
  • ker je program super kombinacija hoje in odkrivanje bogate zgodovine.


Potovanje po Jordaniji je potovanje v različna zgodovinska obdobja, ki so tesno povezana z mogočnimi naravnimi stvaritvami. Odkrivali bomo bibljiska mesta, se podali na na vse strani neba, po poteh Rimljanov, Grkov, Izraelcev, Arabcev in Nabatejcev, obiskali slovite kanjone in svetovno znano Petro ter se z lokalci popeljali po Wadi Rumu, kjer bomo preživeli tudi noč pod zvezdami ob ognju. Obiščemo in se okopamo seveda tudi v Mrtvem in
Rdečem morju. 

Trekingi so tehnično ensotavni, v zimskem času vročinskih težav ne pričakujemo - vsekakor pa bomo zavili s poti in odkrivali lokalno pristnost. Zato so pohodniški čevlji kar obvezni.


NEVARNE (strupene) ŽIVALI: NE

CEPLJENJA (obvezna): NE


Kaj potrebujem s seboj?


Za treking potovanje po Jordaniji potrebujete pohodne čevlje, pokrivalo za glavo, sončno kremo, pohodne palice (zelo priporočamo), dnevni nahrbtnik, sončna očala in windstoper. 


Covid 19: po zdajšnjih podatkih ni pogojev v zvezi s Covidom 19.


Kaj pričakovati na potovanju po Jordaniji?

Jordanija je izjemno varna država nasmejanih ljudi.  Prevladujoča religija je Islam in je potrebna kulturna prilagoditev, ki pa dejansko ne vpliva na samo potovanje. Fantastična hrana, izjemni razgledi in predvsem bogata zgodovina. Narava ? - presenečeni boste. 

Program potovanja
1. dan Zbor potnikov v Ljubljani in vožnja do bližnjega evropskega letališča, od koder poletimo v smeri prestolnice Amman. Ureditev carinskih formalnosti, prevzamemo kombi in se podamo proti prestolnici. Odvisno od ure prihoda, kratek ogled glavnega mesta. Nočitev.
2. dan Drugi dan po prvem arabskem zajtrku odrinemo na odkrivanje starih civilizacij, ki so se zadrževale na tem območju skozi tisočletja. Podamo se na sever proti UNESCO mestu Jerash ali v starem Rimu poznanega pod imenom Gerasa. Gre za enega najlepše ohranjenih grško rimskih mest, ki so ga pričeli podrobneje odkrivati komaj v prejšnjem stoletju in ki je v antičnem svetu veljal za eno večjih središč na bližnjem vzhodu, seveda ob boku drugih večjih mest tistega časa. Dejanski občutek vrnitve 2000 let nazaj. Po ogledu tega mega kompleksa še skok na vzhod do prvih avtentičnih vasic in prašnih arabsko-rimskih trdnjav in nato v najbolj krščansko mesto v Arabiji – Madabo. Nočitev.
3. dan Po zgodnjem zajtrku odkrivanje prastare in biblijske Madabe, kjer so se kristjani namestili, bili pregnani in se ponovno naselili v zadnjih dveh stoletjih, izpod puščavnega peska izkopali staro krščansko vasico, s 1500 letnimi freskami, predori in najstarejšim zemljevidom bližnjega vzhoda. Zanimiv uvid v sožitje krščanske in arabske kulture, ki sobiva z krajšimi prekinitvami že več kot tisočletje. Zapustimo Madabo in se podamo po poteh biblijskih očakov in avtentične Jordanije proti jugu, po starih trgovskih cestah, ki še danes služijo temu namenu. Na poti obiščemo še enega nalepših gradov v Jordaniji - neosvojljivi križarski grad Kerak. Zvečer prihod v kamnito beduinsko vasico Dano, kjer spimo v avtentičnem arabskem slogu. Večerja, nočitev.
4. dan In dočakali smo naš prvi treking in sicer se bomo podali v enega najlepših kanjonov mogočnega masiva jordanske verige, ki se razteza od juga države pa vse do doline reke Jordan. Gorovje je zakladnica vodnih virov, ki, navkljub puščavskemu videzu napaja dobršen del zahoda Jordanije in ki je že tisočletja zaloga vode civilizacijam tega področja. Težko je verjeti, vendar so v tem delu poplave še kako pogoste. Naša pot nas bo vodila po naravnem kanjonu v slogu pravih raziskovalcev, kjer bomo občudovali igrivo dinamiko narave, okrašeno z tropsko vegetacijo sredi puščavskega sveta. Resnično nepozaben treking ki vedno navduši. V primeru slabega vremena ali povečanega vodnega toka se bomo podali na soroden treking, suhega kanjona ki ravno tako velja za enega najlepših v okolici. Po trekingu nadaljujemo pot naprej proti jugu do še ene glavne znamenitosti Jordanije - PETRE. Nočitev Čas hoje: 6-7 h
5. dan Petra - nekoč glavno mesto slavne civilizacije Nabatejcev, danes biser Jordanije. Sicer precej turistično, vendar se bomo množicam izognili, kolikor se bo le dalo, kajti ubrali bomo pot, ki je "običajni" turisti navadno ne. Privoščili si bomo prekrasen treking skozi vso dolino, mimo beduinskih postojank po nekoč glavnih cestah ki so povezovale razne Nabatejske "vasice" in se zavedali kako mogočno kraljestvo je to nekoč bilo, in kako spretno so izklesali vsa svoja domovanja in spomenike v značilen rdeč peščenjak. Resnično nepozabno in skrivnostno. Ni čudno da je še Indiana Jones na svojih avanturah moral tukaj mimo. Kompleks je res ogromen zato nam bo vzel cel dan. Popoldan pa odhod v čisto divjino – puščavo Wadi Rum. Čas hoje: 6-8 ur
6. dan WADI RUM - čista milina in neokrnjena narava. Že prejšnji večer smo prispeli na rob puščave, kjer so nas pričakali domačini - Beduini, ter nas odpeljali v puščavo na nepozabno izkušnjo preživetja v, za nas, tako nemogočih pogojih, a vendar skozi oči in življenje beduinov, ki tukaj živijo že tisočletja, življenje zgleda čisto preprosto in ravno tako obilno. Noč smo preživeli pod zvezdami, v šotorih, se pogostili z pravo beduinsko večerjo, zapeli par arabskih in slovenskih pesmi ob puščavskem ognju, ter izkusili puščavsko noč o kateri smo že tolikokrat kaj slišali. Danes pa je čas za raziskovanje same puščave. Podali se bomo globoko v notranjost – vse do Savdske meje, se povzpeli na najvišji vrh Jordanije, si pogledali petroglife starih ljudstev in si pripravili kosilo sredi puščave – seveda s pomočjo našega beduinskega vodnika. Izkušnja, ki je ne boste pozabili. Popoldan pa v tople kraje – Rdeče morje in Aqaba. Nočitev. Čas hoje: 3h - 400m višincev
7. dan Zbudimo se v prekrasnem jutru v starodavnem mestu Aqabi, na samem severu Rdečega morja. Sledi ogled glavnih znamenitosti, nekaj časa za nakupe, saj smo konec koncev v duty-free coni, ter nato skok v toplo rdeče morje. Po prijetnem namakanju v toplem morju vožnja nazaj proti severu do še ene pomembne postojanke na našem raziskovanju – Mrtvem morju. Spustili se bomo v depresijo – ampak ne psihično vendar fizično – 400m pod gladino morja do gladine Mrtvega morja. Občudovanje solnih kristalov in namakalnih sistemov ter življenja ki ga Mrtvo morje, kljub svoji slani slavi nudi okoliškim prebivalcem že od kar pomnimo. Namestitev v hotelu z lastnim vročim izvirom. Večerja in nočitev.
8. dan Naš zadnji dan ne bo posvečen samo poti na letališče, saj imamo še veliko za postoriti. Takoj po zajtrku skok v Mrtvo morje ter blatna kopel za vse ki si upate namazati s solnim blatom, s katerim se domačini radi namažejo najmanj vsak mesec enkrat. Pravijo da imajo zato tako mehko kožo. Po neuspelem plavanju v slanici sledi pot po reki Jordan do mesta, kjer naj bi Janez Krstnik potopil Jezusa v reko in tako pričel z krščanstvom. Tako vsaj govori sveto pismo. Na reki Jordan se bomo uzrli v Izrael, ampak naša pot tokrat ne bo vodila čez reko. Čaka nas letalo in pot domov. Polni vtisov in doživetij se bomo v večernih urah vkrcali na letalo in zapustili to zgodovinsko zelo prepleteno in obljudeno deželo. Hvala Jordanija ! Prihod v Slovenijo v poznih večernih in zgodnjih jutranjih urah.
Doplačila
Kaj je v ceni? letalski prevoz, letališke takse in pristojnosti, prevoz na destinaciji po programu, namestitev in 3* ali več (razen v Wadi RUMu) na bazi nočitev z zajtrkom, 1 x spanje v šotorih (Wadi Rum) na bazi nočitev z zajtrkom, kosilom in večerjo, slovensko vodenje/spremstvo
Kaj ni v ceni? prevoz z/na bližnje letališče (doplačilo po želji 25-45 EUR/os/smer - odvisno od oddaljenosti letališča), vsi nakupi osebne narave, vsi obroki izven programa, pijača, napitnina. Viza za Jordanijo (Jordan Pass), morebitna vstopnina za kopanje v Mrtvem morju (za uporabo blata 7€, drugače brezplačno v kolikor je odprta javna plaža) , morebitna vstopnina za kopanje v Rdečem morju (na javni plaži v kolikor je odprta brezplačno), vstopnina v starocerkev v Madabi, vstopnina na območje jezusovega krsta ob reki Jordan.
Doplačilo za enoposteljno sobo
Enoposteljna soba: Doplačilo za enoposteljno sobo znaša 250 EUR
Opozorila
Pred potovanjem nujno preberite: Obvezno doplačilo Jordanski Pass (vključuje vizo in vstopnino v Jerrash, Wadi Rum, Petro in nekatere druge znamenitosti na poti): 100 EUR

Ključne besede: Treking, pohodnistvo, Jordanija