Zelenortski otoki

Zelenortski otoki

 • Stopnja potovanja: Stopnja treking 2
 • Število prostih mest: 10

 • 1,799.00€

 • E 1,799.00€

Zelenortski arhipelago leži 400 kilometrov od afriške obale in predstavljajo neverjetno drugačnost, pristnost in mogočne vulkanske doline. Če otok Sal privlači predvsem "obalne" turiste, pa Santiago, Sao Vicente in zlasti Santa Antao predstavljajo raj za pohodnike in ljubitelje pristne vulkanske pokrajine. Mogočne vulkanske doline, po katerih so domačini skozi zgodovino oblikovali čezotoške poti, zagotavljajo varno premagovanje na prvi pogled nepremagljive vulkanske stene. Poseben pečat potovanju zagotovo dajejo domačini, skrite vasice in odmaknjenost, katero skupaj obudi občutek tropske edinstevnosti. Zelenortski otoki so za vsakogar željnega drugačnosti.


Zakaj na Zelenortske otoke:

 • presunljiva vulkanska pokrajina,
 • izjemni razgledi,
 • otoška drugačnost,
 • potovanje v neznano, kjer se je čas ustavil,
 • odlična lokalna glasba,
 • ker smo odpeljali že 22 skupin na treking po Zelenortskih otokih,
 • ker imajo izjemne plaže 
 • kjer vas pričaka poletje tudi pozimi ;)


Treking po Zelenortskih otokih poteka po štirih izredno raznolikih otokih, s čimer zagotovimo tako odkrivanje skritih vasic in otoške kulture z Cesario Evoro, čofotanje v modrini Atlantika in igranje nogometa na peščeni plaži otoka Sal, kakor treking po "afriškem" delu Zelenortskih otokov na otoku Santiago in seveda višek treking potovaja po nepredstavljivo vulkansko rezčlenjenem otoku Santa Anatao, od katerega se boste le stežka poslovili.


Treking poti potekajo po vzorno urejenih poteh, razen vzpon na Pico Antonio na otoku Santiago, kjer se pot vije tudi čez tropski gozd (potebne dolge pohodne hlače). Tehnično poti niso zahtevne, prepadnih področij ni (razen na vrhu Pico Antonio).


EVARNE (strupene) ŽIVALI: NE

CEPLJENJA (obvezna): NE


Kaj potrebujem s seboj na treking po Zelenortskih otokih?


Za treking potovanje po Zelenortskih otokih potrebujete pohodne čevlje (gojzarji niso obvezni), pokrivalo za glavo in sončno kremo, pohodne palice (zelo priporočljivo), dnevni nahrbtnik in sončna očala


Kaj pričakovati?

Potovanje po Zelenortskih otokih nas bo popeljalo v pozabljen svet "brez stresa", z izjemno vulkansko pokrajino in peščenimi plažami (praviloma brez palm). Življenje v bolj odmaknjenih predelih je nepredstavljivo drugačno in preprosto, ob hiškah praviloma tropski nasadi in nasmejani ljudje. Hrana? Poudaek na ribjih specialitetah. Glasba pa je tisti faktor, ki doda češnjo na torto. Prekrasno potovanje po neznanih otokih.

Covid 19: trenutno ni omejitev v zvezi z COVID 19. 

Program potovanja
1. dan Zbor potnikov in prevoz do letališča, od koder poletimo z vmesnim postankom na otok Sao Vicent. Otok je poznan predvsem po živahni prestolnici Mindelo, ki je kulturna prestolnica Zelenortskih otokov. Sprva se bomo podali na odkrivanje znamenitosti tega mondenega mesta, ki je prežeto z bogato kolonialno preteklostjo. Sprehajali se bomo med živopisanimi kolonialnimi stavbami, iskali senco v vzorno urejenih parkih ter se naužili pogledov na vulkanski mogotec Mount Verde, ki se nahaja v zaledju mesta. Vsekakor bomo pot nadaljevali do znamenite mestne tržnice in si ogledali repliko lizbonskega "Torre de Belem".
2. dan Po zgodnjem zajtrku se odpravimo na celodnevno odkrivanje otoka. Sprva se zapeljemo do najvišjega vrha Monte Verde (ali Zeleni vrh), od koder se odpre prekrasen razgld na celoten otok in na sosednja otoka Santa Antao in Santa Luzia. Kratek pohod do najvišje točke in že nadaljujemo odkrivanje otoka na »veliki plaži« z gromozanskimi valovi, ustavimo se v vasici Paul na pravi »cachuppi« in že smo v vasici Sao Pedro, kjer nas čaka 3 urni pohod do bližnjega svetilnika. Prelep dan zaključimo na plaži Sao Pedro, kjer se prepustimo toploti Atlantika.
3. dan Poslovimo se od otoka Sao Vicente, saj se zelo zgodaj odpravimo do bližnjega pristanišča, od koder se bomo s trajektom popeljal do fascinantnega in spektakularnega otoka Santo Antao. Že pot do izhodišča za prvi treking bo ponudila izjemne poglede na vulkansko pokrajino, ki se strmo dviga dvo-kilometrski znamki, ob tem pa nas bodo pozdravljali vratolomni vulkanski kanjoni ter raznoliki mikroklimatski pasovi. Kmalu bomo v vulkanskem kraterju, od koder se podamo po stari čezotoški poti v mogočno dolino Paul, na koncu katere nas čaka namestitev. Izjemni, nepozabnirazgledi Razdalja: 10 kilometrov, čas 5 ur
4. dan Otok Santa Antao je res svojstven in preprosto očara. Pristni otoški zajtrk in pohod po osrednjem delu otoka z prekrasnimi razgledi in bogato vegetacijo. Na pohodu nas bodo spremljali bogati tropski sadeži (banane, papaje, mangi), nasadi kave, afriški krompir in znameniti listi slonovih ušes. Spoznali bomotropski del Zelenortskih otokov. Razdalja: 15 kilometrov, čas: 5-6 ur
5. dan Danes gremo na odkrivanje obmorskih poti, kjer se je čas ustavil. Klifi, slapovi, doline in pogled na mogoče Atlantik. Do mnogih vasic na naši poti vodijo le pešpoti. Nepozabno in spektakularno! Razdalja: 14 kilometrov; čas: 7 ur
6. dan Še zadnji dan na otoku Sao Antao in ni lepšega kot da se od otoka poslovimo še z enim prijetnim trekingom po lepotah otoka, ter se naužijemo počasnega in brezskrbnega življenja kot ga tukaj živijo otočani. Zvečer še zadnja večerja in zadnji sončni zahod na otoku. Razdalja 10 km čas: 4-5 ur.
7. dan 7. dan je premik na otok Sal, nakar sledi transfer do paradižne obalne vasice Santa Marija ob turkizno modrem atlantskem oceanu. Bombažni pesek se bo igral z našimi stopali, medtem ko bomo raziskovali okoliške plaže. V poznih popoldanskih urah se bomo predali zelenortski kulinariki.
8. dan 8. dan po zajtrku se bomo odpravili na robinzonsko odkrivanje naravnih in kulturnih lepot otoka Sal. Prvi postanek bo namenjen znamenitostim ter življenju v prestolnici Espargos, ki je le nekaj kilometrov oddaljena od Santa Marije, pa vendarle gre za povsem drug svet. Pot bomo nadaljevali v smeri vasice Pedro de Lume, kjer se nahaja znameniti vulkanski krater z bazeni, poznanimi po zdravilnem blatu. Ker se vasica nahaja v srcu otoka,se bomo podali na krajši pohod po neokrnjenih vulkanskih hribih in vrhovih, ob tem pa nas bodo spremljali prelepi razgledi, vulkanske kamnine in sledi kolonialne vojne. Nazadnje pa se odpravimo še v vasico Palmeira. V popoldanskem soju žarkov se bomo predajali ležernemu odkrivanju tega ruralnega bisera tradicionalizma. Povratek v hotel ter prosto za poležavanje na plaži, ob bazenu ali za sprehod po vasici.
9. dan Zadnji dan se prepustimo uživaštvu in si tako privoščimo prave počitnice s poležavanjem na plaži in jahanjem valov, sprehodi do pokopališča školjk in gnezdišč ptic selivk. Predvsem pa je tudi čas za morebiten nakup kakšnih spominkov, ki nas bodo za vedno povezali s tem rajskim otočjem.
10. dan To je to. V zgodnjih jutranjih urah zapustimo v hotel, čaka nas prevoz do letališča in slovo od Zelenortskih otokov.
Doplačila
Kaj je v ceni? Letalski prevoz in takse, transfer na destinaciji po programu, namestitev v hotelu 3* ali več na bazi nočitev z zajtrkom (razen na otoku Sao Antao kjer namestitve nimajo zvezdic, so pa vedno preverjene in so glede na okoliščine primerne), slovensko vodenje, notranji leti, notranji transferji
Kaj ni v ceni? Transfer do bližnjega evropskega letališča (cena je odvisna od oddaljenosti letališča), vse nakupe osebne narave, pijačo (ustekleničeno vodo) in druge storitve, ki niso predvidene v programu. Z letom 2019 je uvedena tako imenovana mehka VIZA, ki jo pridobite preko spleta in ki zahteva plačilo takse v višini 32€.
Doplačilo za enoposteljno sobo
Enoposteljna soba: Doplačilo za enposteljno sobo 300 EUR
Fakultativni izlet:
Treking na Pico Individualno lahko organiziramo tudi Treking na najvišji vrh Zelenortskih otokov. Doplačilo okoli 250€ oziroma je potrebna preverba na licu mesta. Vključen polet na otok Pico, vzpon z vodnikom ali brez in polet nazaj. Za podrobnosti nam prosim pišite.
Opozorila
Pred potovanjem nujno preberite: Prvi in zadnji dan se lahko prilagodita glede na čas letalskih prevozov. OBVEZNO DOPLAČILO NA DESTINACIJI: vstopna viza (cca 32 EUR) in morebitne napitnine (1€/os/dan)

Ključne besede: Zelenortski otoki, treking, pohodništvo