Osrednja Norveška

Osrednja Norveška

 • Stopnja potovanja: Stopnja treking 3
 • Število prostih mest: 14

 • 1,749.00€

 • E 1,749.00€
Norveški edinstevni nacionalni parki ponujajo pohode med številnimi ledeniškimi jezeri, kopastimi hribi z nepozabnimi pogledi na bližnje fjorde, reke in potočke, ki ustvarjajo številne slapove, obiščemo odmaknjene vasice...fantastična narava na vsakem koraku. Norveška je vsekakor posebna destinacija, ki v svoji veličini vzbudi spoznanje majhnosti v primerjavi z mogočno naravo.

Zakaj z nami na Norveško?

 • TOP destinacija za treking med fjordi,
 • cenovno ugodno potovanje (za Norveško),
 • majhne skupine do 8 potnikov
 • izjemna narava, ledeniki, jezera, slapovi, vikingi :)
 • ker boste odkrili naravne lepote te izjemne države
 • ker obiščemo kar 3 nacionalne parke
 • ker se boste zagotovo želeli tudi vrniti


Treking Norveška nas sprva popelje do prestolnice Oslo. Sledi kratek postanek in ogled mesteca ter glavnih znamenitosti nakar se odpravimo v notranjost Norveške, z namenom odkrivanja ledenikov v nacionalnem parku Breheimen, spoznavanje ledeniških jezer in seveda mogočnih fjordov na naših poteh v nacionalnem parku Jotunheim. Vsekakor (v kolikor bo vreme dopuščalo), se povzpnemo na najvišji vrh Norveške - Galdøpiggen (tehnično dokaj nezahteven, vendar kondicijsko vreden najvišjega vrha, treking). Pridružite se nam v pravljici med fjordi in ledeniki.

Pohodniške poti potekajo po vzorno urejenih poteh, pri čemer so višinske razlike v povprečju 500 -800 metrov (razen najvišji vrh kjer je višinska razlika okoli 1300m). Tehnično poti niso zahtevne, prepadnih področij ni oziroma so zelo dobro zaščitene.


NEVARNE (strupene) ŽIVALI: NE

CEPLJENJA (obvezna): NE


Covid 19: Trenutno ne beležimo nikakršnih vstopnih pogojev v zvezi z Covidom 19.


Kaj potrebujem s seboj na potovanje?

ZA TREKING POTOVANJE PO NORVEŠKI - LEDENIKI IN FJORDI, POTREBUJETE POHODNE ČEVLJE (GOJZARJI PRIPOROČLJIVI), POKRIVALO ZA GLAVO IN SONČNO KREMO, POHODNE PALICE (ZELO PRIPOROČLJIVO), DNEVNI NAHRBTNIK IN SONČNA OČALA TER WINDSTOPER (VETROVKO), PALERINO (DEŽNIK), TOPLA TREKING OBLAČILA , NAGLAVNO SVETILKO. PRIPOROČAMO TUDI  ROKAVICE IN KAPO (ZA NAJVIŠJI VRH).
Program potovanja
1. dan Zbor potnikov in prevoz do bližnjega letališča, od koder prispemo Oslo oziroma njegovo okolico (odvisno od letališča). Sledi ogled znamenitosti tega čudovitega mesta in že smo na poti do naše apartmajske hiše. Supermarket, večerja in nočitev.
2. dan Zgodni zajtrk in že nas čaka prvi treking, saj bomo osvojili vrh Molden na 1116 metri nad morjem, od koder se odprejo veličastni razgledi na Lustrafjorden in je hkrati odlično izhodišče za prvi pohodniški stik z tem izjemnim norveškim področjem. Popoldan prav tako obiščemo najstarejšo cerkev na Norveškem, in sicer Urnes Stavechurch (UNESCO dediščina). Čas trekinga: 5 ur
3. dan Po zajtrku transfer do nacionalnega parka Breheimen, ki ga domačini ljubkovalno imenujejo tudi »domovanje ledenikov«. Sprehodil se bomo po dolini Vigdal na t.i. »Bishop trail«, kjer bomo občudovali post ledeniško pokrajino, posejano z ostanki ledeniških brazd, majhnih jezerc in drobnice ki sedaj uživa na rodovitnih tleh nekoč mogočnih ledenikov. Zelena barva in razgledi na sami poti pomirijo oči in duha. Čas trekinga: 8 ur
4. dan Po zajtrku nas čaka prekrasen treking nad mogočnim in veličastnim fjordom Sognefjorden, ki so ga že od nekdaj poseljevali ljudje in od koder so se vikingi podajali na svoje osvajalske pohode. Povzpeli se bomo na prečudovit vrh od koder bomo občudovali enega največjih fjordov v osrednji Norveški. Gozdna pot nas bo nagradila s prečudovitimi razgledi na vse smeri, od koder so nekoč stražarji stražili vhode v fjord in posledično njihove vasi. Čas pohoda: 5-6 ur
5. dan Danes nekoliko daljša vožnja do nacionalnega parka Jostedal z znamenitim Josteldaslbreen ledeniškim stožcem, katerega jezik se steka globoko v bližnje doline. Današnji cilj je ledenik Nigardsbreen, eden najbolj fotografiranih in fotogeničnih ledenikov v Evropi. Dejansko naredi izjemen vpliv na pohodnika zaradi svoje mogočnosti. Nato še ogled visokoležečega ledeniškega jezera, kjer so norvežani zgradili dih jemajoč mogočen jez za proizvodnjo elektrike. Možen izlet z motornim čolnom po jezeru do ledenika in pohod po ledeniku (caa. 2h doplačilo vodniku na poti. okoli 120€/os - točen znesek določi zunanji ponudnik). Vožnja po jezeru je odvisna od vremenskih razmer. Čas pohoda: cca 2 uri
6. dan Višek našega potepanja med fjordi in ledeniki je nedvomno celodnevni treking po nacionalnem parku Jotunheim. Povzpnemo se na najvišji vrh Norveške in celotne Skandinavije (če bodo vremenske razmere dovoljevale) in sicer na Galdøpiggen (2469 metrov) tehnično sicer nezahteven treking, vendar fizično dokaj naporen. Fantastični razgledi na celoten nacionalni park in ledenike, ki jih z vrha očudujemo v vsej svoji veličini. Čas pohoda: 10 ur V primeru slabega vremena opravmo treking v nacionalnem parku Jotunheim
7. dan Zadnji dan trekingov in ostal nam je še zadnji nacionalni park, kjer domuje znameniti Naerøyfjord (prav tako pod zaščito UNESCO) dosegljiv preko dooolgih tunelov do vikingške vasice Gudvangen. Nato vožnja do mesteca Flam kjer se bomo podali na poseben vlak, ki nas bo peljal do enega najlepših slapov Kjosfossen, ki ga je mogoče videti samo z vlakom. Sledi spust nazaj v dolino. Čas pohoda: 2-3 uri
8. dan Zgodnji zajtrk in že smo na poti v smeri Osla. Odvisno od leta, sledi še nekaj časa za samostojne nakupe ali kavico ali pa le za transfer do letališča. Navdušeni nad naravnimi lepotami osrednjega dela Norveške, se bomo podali nazaj v Slovenijo.
Doplačila
Kaj je v ceni? Letalski prevoz in letališke takse, namestitev v apartmajski hiši v dvoposteljnih sobah na bazi nočitev z zajtrkom, vsi prevozi po programu, karta za vlak za ogled slapu Kjosfossen, slovensko vodenje.
Kaj ni v ceni? Prevoz do bližnjega letališča (doplačilo 40 EUR/smer ali povratna/os - odvisno od letališča), vsi nakupi osebne narave, fakultativni izleti (npr vožnja po jezeru in pohod po ledeniku), kosilo/večerja (si lahko pripravimo v apartmajski hiši), pijača in vse druge storitve, ki jih ne predvideva program.
Doplačilo za enoposteljno sobo
Enoposteljna soba: Doplačilo 350 EUR
Opozorila
Pred potovanjem nujno preberite: Obveščamo vas, da v okviru tega programa spimo v (zasebni) apartmajski hiši (dvoposteljne) sobe –imamo rezervirano celotno hišo za našo skupino (ni drugih gostov) . Opozorilo –sobe nimajo »en-suite« kopalnic, ampak ima cela hiša na razpolago dve ali tri kopalnice za celotno našo skupino!

Ključne besede: Norveška, treking, pohodništvo