Osrednja Škotska (Highlands)

Osrednja Škotska (Highlands)

  • Stopnja potovanja: Stopnja treking 3
  • Število prostih mest: 7

  • 1,699.00€

  • E 1,699.00€

Mogočna Škotska v svoji drugačnosti in pristnosti odraža krvavo zgodovino v primežu samotnih zalivčkov, gorskih vrhov in številnih potočkov, kateri tekmujejo po lepšem slapu na svoji poti. Težko, a hkrati zelo enostavno si je predstavljati mogočne Škote v kiltu, ki v svoji odločnosti vihrajo čez pravljične hribe nasproti zavajajoči vojski angleških zavajovalcev.

Izjemna narava in nepozabni trekingi v pravljično odročnih predelih z daljnosežnimi pogledi. Nas bo jezilo vreme? Škoti radi rečejo:"vreme bo".


Zakaj z nami na Škotsko?

  • gremo v odročne vasice, kjer je škotski tradicionalizem še zmeraj prisoten,
  • vam pokažemo predele, katere drugi ne,
  • poznamo veliko treking poti in tudi "ovčjih" stezic po neokrnjeni naravi,
  • se navdušujemo nad Škotsko zgodovino (famozni film "bravehart"),
  • gremo na najvišji vrh Britanije - Ben Nevis,
  • ker je Škotsko potrebno doživeti, ne samo v hribih, temveč tudi v destilarni.


Treking potovanje po Škotski nas bo sprva poneslo do nacionalnega parka Cairngorms (z številnimi gradovi na poti) in po vzponu na tretji najvišji vrh Velike Britanije, nas v daljavi že pozdravlja Nessi iz Loch Ness. Nadaljujemo do Višavja (Highlands) z ijemnimi pohodi in naprej na pravljično otočje Skye, kjer se srce in duša ustavita. Izjemna naravna stvaritev. Čaka nas še vzpon na najvišji vrh, Ben Nevis, ki je tehnično povsem nezahteven in zaključek potovanja v Edinburghu, zagotovo enem izmed najlepših mest v Evropi.


Treking poti potekajo po vzorno urejenih poteh, pri čemer je najvišja višinska razlika v enem dnevu 800 metrov. Tehnično poti niso zahtevne.

NEVARNE (strupene) ŽIVALI: NE

CEPLJENJA (obvezna): NE


Covid 19: po zdajšnjih podatkih ni omejitev iz tega naslova.

Kaj potrebujem s seboj?

ZA TREKING POTOVANJE PO Škotski POTREBUJETE POHODNE ČEVLJE (GOJZARJI NISO OBVEZNI), POKRIVALO ZA GLAVO IN SONČNO KREMO, POHODNE PALICE (ZELO PRIPOROČLJIVO), DNEVNI NAHRBTNIK IN SONČNA OČALA TER WINDSTOPER (VETROVKO) TER PALERINO (DEŽNIK)


Kaj pričakovati na trekingu po Škotski?

Hribovita pokrajina z redkimi drevesi, a mogočno cvetočim resjem, ki daje celotni pokrajini tipično barvno kuliso, prepredeno z številnimi odtenki kamnite pokrajine. Jezera, potoki, slapovi, razgledi in vzorno urejene poti. Edinburgh s svojo izjemno zgodovino in nočnim življenjem ter številni majhni gradovi na naši poti, ki pričarajo škotsko pravljičnost.

Cena hrane - okrog 25% dražje kot v Ljubljani, vendar imamo možnost kuhanja v naši apartmajski hiši.

Kaj nas bo jezilo - na tisoče majhnih mušič, ki obletavajo turistično najbolj obiskane kraje. Ja, tudi mi bomo imeli nadležne mušice, zlasti v zadnjem delu trekinga po Cairngormu. Tudi na Skye, kjer se bomo ustavili ob najbolj turističnih predelih...ampak, dobršen del trekingov bomo brez mušic.
Program potovanja
1. dan Zbor potnikov in transfer do bližnjega evropskega letališča, od koder bomo poleteli na Škotsko. Prihod v Edinburgh letališče. Ogled mogočnega mesta Edinbourgha, ki je krojil usodo Škotske in Velike Britanije .. in jo še. Vožnja do naše apartmajske hiše. Nočitev. *Ogled mesta je lahko prestvljen tudi na kak drug dan saj je ogled predvsem odvisen od ure letov.
2. dan Zgodnji zajtrk in že smo v škotskem nacionalnem parku Cairngorms. Prekrasne planote že od daleč zagotavljajo navdušujoče trekinge. Park je prepreden z številnimi pohodniškimi potmi, vsekakor po razgledih in lepoti prednjači t.i. "A Cairn Gorm krog". Prečudovita pokrajina. Čas trekinga: 6 ur
3. dan Zgodnji zajtrk, in že smo na poti na zahodno, bolj hribovito stran Škotske. Današnji dan bomo posvetili trekingu po famoznem Beinn Allign z vzponom na 966 metrov visok Sgurr Mhor ter sosednji Tom na Gruagaich z 922 metri nad morjem. Prekrasni razgledi na okoliška otočja kot so otok Skye, Hibridi in okoliški vrhovi, ki se bohotijo v meglicah in lomljenju sončnih žarkov. Res prava Highlanderska izkušnja. Čas trekinga: 7 - 9 ur
4. dan Ta dan bo namenjen bolj turističnemu odkrivanju Škotske. Naqjprej nas bo pot peljala v smeri centralne Škotske, kjer nas pričaka znameniti Loch Ness, ki že mnogo let buri domišljijo številnih obiskovalcev in domačinov. Zapeljemo se ob jezeru, kjer si privoščimo kratek postanek z željo po odkritju mogočne pošasti. V neposredni bližini leži prekrasno mesto Iverness z mogočnim istoimenskim gradom. Raziskovanja seveda še ne bo tako hitro konec, saj se bomo zapeljali še v kakšno pravo Škotsko vasico in po možnosti obiskali še eno od mnogih destilarn whiskeya. Gradovi nam bodo delali družbo vse dni potovanja, in kakšni najveličastnejši se nam bodo predstavili tudi od blizu.
5. dan Dva prekrasna trekinga sta za nami, in že je čas za odkrivanje izjemnih lepot otočja Skye. Izjemna naravna stvaritev, ki je z osrednjo Škotsko povezana z mostom. Že prvi pogled na otok navduši, bližje ko se pripelješ osrednjem umasivu, bolj spoznavaš izjemnost otoka Skye. Obiskali bomo dva večličastna trekinga in se zapeljali skozi ves otok. Od lepot prevzeti in navdušeni. Ni čudno da so ga za svojega vzeli tudi staroverci in druidi. Čas trekinga: 7 ur.
6. dan Otok Skye si brez dvoma zasluži še en dan naše pozornosti. Dnevni treking ter obisk "prestolnice" Portree bo narisal na nasmeh na naše obraze. Čas trekinga: 4 - 5 ur
7. dan Naš zadnji trekingaški dan bo okronan tako kot se spodobi in sicer s mogočnim Ben Nevisom (najvišjim vrhom Britanije), ki očara s svoj neverjetno privlačnostjo ter z daljnosežnimi pogledi in razgledi. Povzpeli se bomo na 1344 metrov nad morjem, od koder se odpre pogled nad dobršen del centralne Škotske. Precej naporen, a nepozaben treking! V kolikor pa bomo še pri moči pa po vrhu ogled viadukta po katerem se je Herry Potter odpeljal na Bradavičarko .. Čas trekinga: 8-9
8. dan Naš čisto zares zadnji dan pa bomo namenili odkrivanju edinstvenega Edinburgha, ki nas bo očaral. Polni vtisov iin spominov se odpravljamo počasi do letališča in povratek v Slovenijo.
Doplačila
Kaj je v ceni? Letalski prevoz z vključeno prtljago ter letališke pristojbine, namestitev v dvoposteljnih sobah (apartmajska hiša - poglej opombe) na bazi nočitev z zajtrkom, najem vozila in gorivo, vodenje in organizacijo, vsi trekingi po programu.
Kaj ni v ceni? Doplačilo za vožnjo do letališča (40 EUR /smer/os - odvisno od letališča), kosilo/večerje, vse nakupe osebne narave ter vstopnine.
Doplačilo za enoposteljno sobo
Enoposteljna soba: Doplačilo za enoposteljno sobo znaša 300 EUR.
Opozorila
Pred potovanjem nujno preberite: OPOZORILO: SPIMO V APARTMAJSKI HIŠI, KJER IMAMO REZERVIRANE DVOPOSTELJNE SOBE SAMO ZA NAŠO SKUPINO!

Ključne besede: Treking, pohodnistvo, Škotska